"مادران فرزندان خود را دو سال تمام شیر میدهند" سوره بقره آیه 233
حضرت علی فرمودند : به شیری با برکت تر و بهتر از شیر مادر، فرزند شیر داده نمیشود.
پس از تولد، رشد و نمو نوزاد، به چگونگی تغذیه و تعادل رژیم غذایی مادر بستگی دارد. چنانچه مادر سالم باشد، شیر او بهترین غذای نوزاد محسوب میشود.
تغذیه با شیر مادر، از نظر روحی سبب پیوند عاطفی بین مادر و شیرخوار میگردد، که در وابستگی مادر و فرزند به یکدیگر موثر است. شیر مادر استریل بوده و از نظر اقتصادی ارزان و همیشه در دسترس است.
شیر مادر دارای پروتئین و چربی مناسب برای کودک است و مواد معدنی و ویتامین های آن کامل ترین فرمول برای نوزاد میباشد.
از این رو تغذیه کودک با پستان، بر تغذیه مصنوعی ارجهیت دارد و بسیار مناسب تر است. کودکانی که با شیر مادر تغذیه میشوند،کمتر از کودکانی که با شیر گاو و یا شیر خشک تغذیه میشوند به اسهال و اختلالات گوارشی مبتلا میگردند.
مقدار پروتئین شیر گاو، بیشتر از شیر مادر است و تغذیه با آن فشار بیشتری به کلیه کودک وارد می آورد؛ در حالی که جذب و هضم پروتئین شیر مادر برای نوزاد راحت و سریعتر است.
نسبت کلسیم به فسفر نیز در شیر مادر به ترتیبی است که زمینه رشد و نمو سلامت کودک را بهتر تامین میکند. کودکانی که با شیر مادر تغذیه میشود ، در برابر بیماریها مقاوم ترند و مرگ و میر آنها خیلی کمتر از کودکانی است که با شیر گاو و شیر خشک تغذیه میشوند.
تفاوت شیر مادر با شیر گاو
(مقدار برای هر 100 میلی لیتر) | شیر مادر | شیر گاو |
انرژی (کیلو کالری) | 70 | 64 |
پروتئین (گرم) | 3/1 | 3/3 |
چربی (گرم) | 4/4 | 7/3 |
کربوهیدرات (گرم) | 9/6 | 7/4 |