گیاه کاکوتی :
کاکوتی با نام علمی Ziziphora Clinopodioides از خانواده نعناعیان (Lamiaceae) گیاهی علفی، یکساله با ساقه کوتاه به ارتفاع 15-5 سانتیمتر، برگهای باریک، نوک تیز با میان گرههای کوچک که گلهایی کوچک به رنگ بنفش کم رنگ یا بنفش مایل به ارغوانی دارد که در کتب طب سنتی ایران به نام "مشک طرامشک" و "صعتر" نیز از آن یاد شده است.
برای دانلود نرم افزار سالما اینجا کلیک کنید
کاکوتی به حالت وحشی در مناطق کوهستانی شمال غرب ایران و البرز مرکزی میروید و به عنوان معطر کننده در مواد غذایی و ادویهجات استفاده میشود. همچنین در بسیاری از مناطق ایران از گیاه کاکوتی بهعنوان چاشنی به همراه ماست، دوغ و سایر فرآوردههای لبنی استفاده میشود.
برای خواندن ادامه مطلب کلیک کنید.
خواص کاکوتی :
- کاکوتی و خواص آنتیاکسیدانی
نتایج تحقیقات اخیر نشان میدهند که مصرف نوشیدنی کاکوتی در حالت پایه میتواند سبب افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی تام شود. ساز و کار احتمالی، در رابطه با اثرات نوشیدنی کاکوتی بر افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی تام به این صورت است که نوشیدنی دم کرده کاکوتی با افزایش ضداکساینده های درون سلولی مانند بیلیروبین، اسید اوریک و آلبومین میتواند ظرفیت آنتی اکسیدانی تام سرمی را بالا ببرد.
- کاکوتی و خواص آنتی میکروبیالی
به منظور بیان مکانیسم کاکوتی در از بین بردن عوامل بیماریزا چنین اظهار شده است که یکی از ویژگیهای مهم ترکیبات این گیاه دارویی خاصیت آبگریزی آنها است که سبب میشود در بخشهای لیپیدی دیواره سلولی و میتوکندریایی میکروارگانیسمها توزیع شده و موجب تغییر و تخریب ساختمان و نفوذپذیری آنها گردد.
- کاکوتی و درد
عصاره هیدروالکلی کاکوتی با مهار آزادسازی اسید آراشیدونیک و از سویی تداخل با سیستمهای سروتونرژیک و اوپیوئیدرژیک اثر ضد دردی خود را به جا میگذارد. این گیاه ترکیبات آروماتیک هم دارد که در کاهش اضطراب و تنشهای روانی مؤثرند و اثر آرامبخشی بر سیستم عصبی دارند.
- کاکوتی و دیابت
در پژوهشهای حیوانی نشان داده شده است عصاره هیدروالکلی کاکوتی موجب افزایش تعداد سلولهای بتا با فعالیت ترشحی انسولین و در نتیجه کاهش گلوکز سرم میشود. از سویی دیگر، محققان اثر کاکوتی بر کاهش گلوکز را تقویت ترشح انسولین از سلولهای بتای پانکراس نمیدانند بلکه معتقدند احتمال دارد کاکوتی در دیابت غیر وابسته به انسولین مؤثر باشد و به سبب افزایش مصرف محیطی گلوکز، موجب کاهش میزان قند خون شود.
-کاکوتی و افسردگی
در بررسیهایی که روی موجودات آزمایشگاهی صورت پذیرفته، عصاره کاکوتی توانسته در این جانوران اثر ضدافسردگی داشته باشد. هرچند مکانیسم دقیق این اثر ناشناخته است، محققان اظهار کردهاند، الگوی رفتاری ایجاد شده توسط عصاره کاکوتی مشابه چیزی است که با مصرف داروی فلوکستین دیده میشود. تشابه این دو الگوی رفتاری، بیانگر اثرِ عصاره کاکوتی به دلیل افزایش احتمالی انتقال عصبی سروتونرژیک است. خاصیت ضدافسردگی کاکوتی، میتواند به سبب وجود ترکیباتی مثل پولگون در آن باشد.
- کاکوتی و زخم معده
محققان با بررسی اثر عصارهی آبی کاکوتی بر زخم معدهی ناشی از اسید استیک در موشهای صحرایی، شاهد تأثیر مثبت عصاره این گیاه در تسریع و تسهیل ترمیم زخم معده بودند.
آنها اثر عصاره کاکوتی را به نقش آن در کاهش نسبت مرگ سلولی به تکثیر سلولی و افزایش رگ زایی در غشای مخاطی معده مرتبط میدانند.
هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.
برای دانلود نرم افزار سالما اینجا کلیک کنید
مواد لازم برای دمنوش کاکوتی :
کاکوتی : ۳ قاشق غذاخوری
عسل : ۲ قاشق مرباخوری در هر لیوان
آب جوش : ۴ لیوان
طرز تهیه :
* کاکوتی را به همراه مقداری آب جوش در یک قوری چینی بریزید.
* آن را به مدت ۳۰ دقیقه روی حرارت ملایم دم کنید.
* سپس آن را در یک لیوان یا فنجان بزرگ بریزید و عسل را نیز به آن بیفزایید و هم بزنید تا عسل کاملا حل شود آن گاه به آرامی آن را میل نمایید.
* این نوشیدنی بسیار خوش طعم و نشاط آور و برای رفع خستگی مناسب است. علاوه بر این ضد عفونی کننده خوبی نیز محسوب می شود.