ورزش کردن به طور مرتب، روشی عالی برای حفظ سلامتی است. در واقع، ورزش منظم باعث کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و دیابت میشود، به کاهش وزن و ثابت ماندن وزن در شرایط ایدهآل کمک میکند و موجب تقویت سیستم ایمنی بدن میشود. درنتیجه هیچ شکی نیست که ورزش نقش مهمی در سلامتی دارد. اما بسیاری از افراد این سؤال برای شان پیش میآید که آیا ورزش کردن در زمان بیماری، به بهبود آنها کمک میکند یا درمان را به تأخیر میاندازد؟ همراه ما باشید، در ادامه میخواهیم پاسخ این سؤال را بررسی کنیم.
- آیا ورزش کردن در هنگام بیماری، کار درستی است؟
وقتی بیمار می شوید دوست دارید روند بهبودی تان سریعتر طی شود و دوباره سرحال شوید. ورزش کردن یکی از عادات مثبت و مفید برای سلامتی است، بنابراین طبیعی است که حتی در زمان بیماری دوست دارید آن را ادامه بدهید. در بعضی مواقع، این کار نتایج مثبتی دارد اما گاهی اوقات هنگام بروز برخی علائم، انجام تمرینات ورزشی ممکن است مضر باشد.
برای دانلود نرم افزار سالما اینجا کلیک کنید.
بسیاری از متخصصان برای اینکه به بیماران خود درمورد ورزش کردن یا توقف تمرینات ورزشی در زمان بیماری توصیه کنند، از قانون «بالای گردن» استفاده میکنند. طبق این تئوری، اگر علائم بیماری شما فقط در محدودهی بالای گردن مشاهده میشود، مثلا علائمی همچون گرفتگی بینی، عطسه و سرفه یا گوش درد دارید، انجام تمرینات ورزشی برای شما در این شرایط مانعی ندارد.
از طرف دیگر اگر علائم بیماری مربوط به اندامهای پایینتر از گردن باشد مثلا حالت تهوع، بدن درد، تب، اسهال، گرفتگی قفسه سینه یا سرفه همراه با خلط دارید، بهتر است تمرینات ورزشی را تا بهتر شدن حال عمومیتان، متوقف کنید.
برای خواندن ادامه مطلب کلیک کنید.
برخی از متخصصان از قانون «بالای گردن» برای توصیه به تمرین در حین بیماری استفاده میکنند. اگر علائم بیماریتان به بالای گردن مثلا علائمی همچون گرفتگی بینی، عطسه و سرفه یا گوش درد محدود میشود، ورزش کنید و در غیر این صورت و مشاهده علائم بیماری در اندام های پایین تر از گردن مانند حالت تهوع، بدن درد، تب، اسهال، گرفتگی قفسه سینه یا سرفه همراه با خلط، ورزش را متوقف کنید.
- چه زمانی ورزش کردن در حال بیماری بیضرر است؟
انجام تمرینات ورزشی درحالیکه علائم و بیماریهای زیر را دارید، هیچ مانع و ضرری ندارد اما برای اینکه کاملا مطمئن شوید، با پزشک خود در اینباره مشورت کنید.
۱. سرماخوردگی خفیف
سرماخوردگی خفیف، عفونت ویروسی بینی و گلوست. علائم این بیماری از فردی به فرد دیگر متفاوت است اما بیشتر افراد، علائمی مثل گرفتگی بینی، سردرد، عطسه و سرفههای خفیف دارند. وقتی مبتلا به سرماخوردگی خفیف هستید و انرژی لازم برای ورزش کردن دارید، نیازی نیست تمرینات ورزشی خود را متوقف کنید. اگر فکر می کنید که انرژی کافی ندارید تا تمرینات ورزشی معمول را انجام بدهید، می توانید شدت تمرینات را کمتر یا زمان آنها را کوتاه تر کنید.
با وجود اینکه ورزش کردن در هنگام سرماخوردگی خفیف مانعی ندارد، ولی فراموش نکنید که ممکن است باعث انتشار ویروس شوید و اطرافیان خود را بیمار کنید. رعایت نکات بهداشتی، بهترین راه برای پیشگیری از انتقال بیماری به دیگران است. دستان خود را مرتب بشویید و وقتی عطسه یا سرفه میکنید، جلوی بینی و دهانتان را با دستمال بپوشانید.
۲. گوشدرد
گوش درد کودکان معمولا بر اثر عفونت ایجاد میشود و در بزرگ سالان ناشی از درد در نواحی دیگر مثلا درد گلوست. این نوع از درد که به آن «درد ارجاعی» میگویند از جای دیگری نشئت می گیرد و به گوش منتقل میشود.
گوشدرد ممکن است ناشی از عفونت سینوس، گلودرد، عفونت دندان یا تغییر در فشار باشد. ورزش کردن هنگامی که به گوش درد مبتلا هستید، معمولا تا زمانی که حس تعادل خود را از دست ندادهاید، خطری ندارد.
بعضی از انواع عفونت های گوش ممکن است موجب بر هم خوردن حس تعادل شوند و علائم دیگری مثل تب نشان دهند. در این شرایط بهتر است ورزش نکنید. قبل از اینکه تمرینات ورزشی خود را شروع کنید، اطمینان حاصل کنید که به این نوع از عفونت گوش مبتلا نیستید.
با این حال، بیشتر گوش دردها ناراحت کننده هستند و احساس سنگینی یا فشار در سر ایجاد میکنند. اگرچه ورزش کردن در چنین شرایطی مشکلی برای تان ایجاد نمی کند، اما بهتر است ورزش نکنید تا این فشار به منطقه ی سینوس وارد نشود.
برای دانلود نرم افزار سالما اینجا کلیک کنید.
۳. گرفتگی بینی
گرفتگی بینی مشکل حادی نیست ولی آزاردهنده است. معمولا با علائمی مثل تب، سرفههای همراه با خلط یا احتقان سینه همراه است. در این شرایط باید تمرینات ورزشی خود را متوقف و استراحت کنید. درصورتی که فقط دچار گرفتگی بینی هستید و علائم دیگری ندارید، میتوانید ورزش کنید. در واقع کمی ورزش کردن حتی می تواند به باز شدن مسیر بینی و بهبود وضعیت تنفستان کمک کند.
درنهایت برای اینکه درمورد ورزش کردن یا ورزش نکردن در زمان گرفتگی بینی تصمیم بگیرید، به نشانه های بدن خود توجه کنید و ببینید آیا با وجود این شرایط، آمادگی تمرین دارید یا خیر. تمرینات را متناسب با سطح انرژی تان انتخاب کنید.
زمانی که انرژی لازم برای انجام تمرینات روزمرهی خود را ندارید ولی میخواهید فعالیت بدنی داشته باشید، پیاده روی سریع یا دوچرخه سواری روشهای جایگزین ایدهآلی هستند.
همیشه نکات بهداشتی را رعایت کنید به خصوص زمانی که آبریزش بینی دارید. بعد از استفاده از هر وسیله ی ورزشی، برای جلوگیری از انتقال بیماری به دیگران، حتما وسایل مورد استفاده را با دستمال و مواد ضدعفونی کننده پاک کنید.
۴. گلودرد خفیف
گلودرد معمولا از عفونتهای ویروسی و بر اثر سرماخوردگیهای رایج یا آنفولانزا ناشی میشود. در برخی شرایط، مثلا زمانی که گلودرد با تب، سرفههای خلطدار یا دشواری بلع همراه است، باید تمرینات خود را تا زمانی که پزشک اجازه دهد، متوقف کنید. با وجود این، اگر گلودرد خفیفی دارید که از سرماخوردگی سبک یا آلرژی ناشی میشود، می توانید با خیال راحت ورزش کنید.
اگر علائم دیگری دارید که معمولا در سرماخوردگیهای رایج دیده میشوند مثلا خستگی یا گرفتگی بینی، میتوانید شدت تمرینات روزمرهی خود را کاهش دهید.
کم کردن مدت زمان تمرینات، روش دیگر برای اصلاح آنها متناسب با سطح انرژی است. پس، اگر بنیه و توان همیشگی را ندارید ولی نمیخواهید تمرینات را از دست بدهید، تمریناتتان را اصلاح کنید و با تغییر در شدت و زمان، به ورزش خود ادامه دهید. نوشیدن آب یکی از روشهای عالی برای تسکین گلودرد در هنگام ورزش است.
خلاصه: اگر سرماخوردگی خفیف، گوشدرد، گرفتگی بینی یا گلودرد دارید، میتوانید تمرینات خود را ادامه دهید مگر اینکه علائم شما از حالت معمول، وخیم تر و همراه با علائم دیگر باشد.
- چه زمانی ورزش توصیه نمیشود؟
با وجود علائمی مثل سرماخوردگی خفیف یا گوش درد میتوانید بدون خطر به تمرینات ورزشی خود ادامه دهید، اما ورزش کردن در شرایط زیر توصیه نمیشود.
1.داشتن تب
وقتی تب دارید، دمای بدن شما بالاتر از حالت عادی است. میانگین دمای بدن در حالت عادی باید ۳۷ درجه باشد. تب ممکن است دلایل زیادی داشته باشد ولی معمولا بر اثر عفونتهای ویروسی یا باکتریایی ایجاد میشود. تب ممکن است اثرات ناخوشایندی مثل ضعف، کمآبی، درد عضلانی و کاهش اشتها را به دنبال داشته باشد. ورزش کردن زمانی که تب دارید، کمبود آب بدن را تشدید میکند و میتواند باعث وخیم تر شدن تب شود.
علاوه بر این، تب موجب کاهش قدرت و توانایی عضلات می شود درنتیجه دقت و هماهنگی آنها را کاهش داده و احتمال آسیب دیدگی تان افزایش مییابد. همین دلایل باعث میشوند که ورزش کردن زمانی که تب دارید، مخرب باشد. بهتر است که در چنین شرایطی، استراحت کنید و باشگاه رفتن یا تمرینات ورزشی را تعطیل کنید.
۲. سرفهی مداوم یا خلطدار
سرفه یکی از پاسخهای طبیعی بدن به هرگونه تحریک یا ورود جسم خارجی به مجرای تنفس است که به حفظ سلامتی بدن کمک میکند. با وجود این، سرفههای مکرر ممکن است یکی از علائم عفونت دستگاه تنفسی باشد. مثلا بیماریهایی مثل سرماخوردگی، آنفولانزا و حتی التهاب ریه، ممکن است عامل ایجاد سرفههای مکرر باشند. سرفههای مکرر، علائمی هستند که نشان می دهند به استراحت نیاز دارید و باید تمرینات ورزشی را متوقف کنید.
البته سرفه خشک و اندک، مانع شما برای ادامهی تمرینات نیستند ولی اگر ادامه دار یا همراه با خلط باشند، باید تمرینات خود را قطع کنید.
سرفههای مکرر، مانع از این میشوند که نفس عمیق بکشید به خصوص زمانی که ضربان قلب تان در جریان تمرین بالا رفته و به اکسیژن بیشتری نیاز دارید. این شرایط باعث ایجاد تنگی نفس میشود و زودتر شما را خسته میکند. سرفه ی همراه با خلط، ممکن است یکی از علائم بیماریهای عفونی یا سایر مشکلات پزشکی باشد که نیازمند استراحت و مراجعه به پزشک است.
علاوه بر این، سرفه کردن یکی از مهمترین راههای انتقال بیماریهایی مثل کرونا است. وقتی با وجود سرفه به باشگاه میروید، سایر افراد را در معرض ابتلا به بیماری خود قرار میدهید.
3. بیماری التهاب معده و روده
بیماریهایی که بر دستگاه گوارش تأثیر میگذارند، مثلا بیماری التهاب معده و روده، میتوانند علائم بسیار جدی و شدیدی داشته باشند و بیمار را چند روزی از تمرینات ورزشی دور کنند. تهوع، استفراغ، اسهال، تب، درد شکمی و کاهش اشتها، علائم رایج این بیماری هستند.
اسهال و استفراغ موجب کاهش آب بدن میشوند که فعالیتهای فیزیکی آن را تشدید میکند.
یکی از علائم رایج این بیماریها، احساس ضعف است که احتمال آسیب دیدگی را در جریان تمرین افزایش می دهد. علاوه بر این، بسیاری از بیماریهای مربوط به دستگاه گوارش، شدیدا واگیردار هستند و به راحتی به دیگران منتقل میشوند. با وجود این اگر میخواهید فعالیت بدنی داشته باشید، تمرینات ورزشی در منزل سالما، بهترین انتخاب است. شما میتونین سوالات خودتون رو هم در مورد تمرینات ورزشی و یا گرفتن برنامه متناسب با شرایط فیزیکی خودتون با مشاوران سالما ارتباط برقرار کنید.
۴. ویروس کرونا و آنفولانزا
کرونا و آنفولانزا بیماری های واگیرداری هستندکه به سیستم تنفسی آسیب می رسانند. کرونا وآنفولانزا علائمی مثل تب و لرز، گلودرد، درد عضلانی، خستگی، سردرد، سرفه و گرفتگی بینی ایجاد میکند. کرونا و آنفولانزا ممکن است خفیف یا شدید باشد و میزان شدت آن به سطح عفونت بستگی دارد. در موارد بسیار حاد، حتی منجر به مرگ بیمار میشود.
همهی مبتلایان به این بیماری ها، تب را تجربه نمیکنند اما آنهایی که دچار تب میشوند، در معرض خطر کمبود آب بدن قرار دارند و در این شرایط، ورزش کردن فقط شرایط را بدتر میکند. بیشتر افراد در کمتر از دو هفته بهبود می یابند ولی تمرینات ورزشی در زمان اوج بیماری، مدت بیماری را افزایش میدهد و بهبودی را به تأخیر میاندازد. انجام فعالیتهای شدید ورزشی در زمان بیماری، پاسخهای دستگاه ایمنی بدن را بهطور موقتی، متوقف میکند. علاوه بر این، کرونا و آنفولانزا از بیماریهای به شدت واگیردار هستند و به راحتی با عطسه، سرفه یا حتی ترشحات دهان هنگام صحبت کردن، منتقل میشوند.
اگر به بیماری کرونا و یا آنفولانزا مبتلا شدهاید بهتر است با حفظ خونسردی، ورزش را چند روزی قطع کرده و در شرایط قرنطینه در منزل استراحت کنید.
- چهوقت میتوانیم تمرینات خود را از سر بگیریم؟
بسیاری از افرادی که به دلیل بیماری ورزش را متوقف میکنند، عجله دارند هرچه سریع تر ورزش خود را دنبال کنند. البته همان طور که گفتیم، ورزش منظم با افزایش توان سیستم ایمنی بدن، از بیمار شدن فرد جلوگیری میکند ولی بسیار مهم است که برای شروع دوبارهی تمرینات ورزشی، اجازه بدهید بدنتان کاملا ریکاوری شده و سلامت خود را به دست بیاورد تا بتوانید تمرینات روزمره را مثل سابق دنبال کنید. حتی اگر برای مدت زمانی طولانی نتوانستید به تمرینات ورزشی خود برگردید، نباید دچار استرس و نگرانی شوید.
بسیاری از افراد تصور میکنند که با چند روز دور شدن از ورزش و استراحت، توانایی و قدرت بدنیشان کاهش پیدا میکند و زحماتشان برای افزایش حجم عضلات هدر می رود، درحالی که این طور نیست. تحقیقات نشان میدهد که در بیشتر افراد، روند کاهش حجم عضله بعد از سه هفته و روند کاهش قدرت عضلانی از روز دهم توقف تمرینات ورزشی آغاز میشود.
همینطور که بدن تان روند بهبودی را طی میکند و علائم بیماری فروکش میکند، تمرینات ورزشی خود را آغاز کنید و شدت آنها را به مرور بیشتر کنید فقط توجه داشته باشید که زیاده روی نکنید. در اولین روز بازگشت به تمرینات، از تمرینات سبک تر شروع کنید و مدت زمان ورزش را کوتاه تر کنید. در طول تمرین حتما آب کافی بنوشید.
برای دانلود نرم افزار سالما اینجا کلیک کنید.
فراموش نکنید که بدنتان ممکن است ضعیف تر از سابق شده باشد بهخصوص اگر بیماریهایی مثل آنفولانزای شدید یا بیماریهای مربوط به دستگاه گوارش را پشت سر گذاشته اید. حتما به سطح انرژی و میزان توانایی خود توجه کنید.
برای اطمینان بیشتر در مورد زمان دقیق شروع تمرینات، میتوانید با مشاوران سالما مشورت کنید. به علاوه، فراموش نکنید که حتی زمانی که احساس میکنید بهبود یافته اید، ممکن است ناقل بیماری باشید. بزرگسالان تا هفت روز بعد از مشاهدهی اولین علائم کرونا و یا آنفولانزا، ممکن است آن را به دیگران منتقل کنند.
گرچه بازگشت به تمرینات ورزشی بعد از بیماری، برای سلامتی عمومی بدن شما بسیار مفید است. با وجود این باید به شرایط بدنیتان توجه کنید. باید اطمینان حاصل کنید که بهاندازهی کافی برای انجام تمرینات ورزشی سخت همیشگی، آمادگی بدنی دارید.
وقتی علائم و بیماریهایی مثل اسهال، استفراغ، ضعف، تب یا سرفههای خلطی و مکرر دارید، بهتر است که استراحت کنید و چند روزی تا بهبود کامل، از تمرینات ورزشی فاصله بگیرید.
اگر دچار سرماخوردگی خفیف، گرفتگی بینی هستید، لازم نیست ورزش را متوقف کنید.
اگر برای انجام تمرینات ورزشی سرحال هستید ولی به اندازهی همیشه انرژی ندارید، شدت یا زمان تمرینات را کاهش دهید تا در عین حال که فعالیت می کنید، به بدن تان آسیبی نرسانید.
درنهایت برای اینکه همواره سالم و قوی بمانید و تمرینات ورزشی در طول بیماری به بدنتان آسیبی نرسانند، به علائم بدنتان توجه کنید و از پشتیبانان سالما مشورت بگیرید.